آخرین مطالب

افت و خیزهای قیمت‌ مواد خوراکی در 9 ماه اخیر اقتصاد

افت و خیزهای قیمت‌ مواد خوراکی در 9 ماه اخیر

  بزرگنمایی:

اخبار مالی- براساس داده‌های بانک مرکزی می‌توان بررسی کرد که میزان جهش قیمت خوراکی‌ها در 3 فصل سال‌جاری در قیاس با سال‌های گذشته به چه ترتیب بوده است.

این بررسی با استناد به گزارش‌های بانک مرکزی از قیمت خرده‌فروشی مواد خوراکی در سطح شهر تهران قابل انجام است. آخرین گزارش منتشر شده از سوی این مرجع آماری، مربوط به هفته منتهی به 30 آذر ماه 97 است.

 می‌توان اقلام پرمصرف خانوارها را شامل ماست پاستوریزه، پنیر پاستوریزه، کره پاستوریزه،  شیر  پاستوریزه، تخم‌مرغ، برنج، نخود، عدس، لوبیا چشم بلبلی، سیب زرد، پرتقال درجه دو، نارنگی، کیوی، خیار، گوجه فرنگی، سیب‌زمینی، پیاز، گوشت گاو و گوساله،  گوشت  مرغ، قند،  چای  و روغن مایع دانست. برای مقایسه 9 ماهه قیمت‌ها از آخرین گزارش  بانک مرکزی  از خرده‌فروشی مواد خوراکی در سطح  شهر تهران  (مربوط به 30 آذر) و اولین گزارش بانک مرکزی در سال‌جاری (مربوط به هفته منتهی به 24 فروردین سال‌جاری) استفاده شده است.

شاید برای بررسی 9 ماهه، بهتر این بود که از آخرین قیمت‌های سال گذشته استفاده می‌شد، اما با توجه به اینکه قیمت‌های انتهای اسفند تحت‌تاثیر تقاضای مازاد  شب عید  قرار دارد، در نتیجه قیمت‌های آن برهه از سال نیز نمی‌تواند چندان انعکاس واقعی داشته باشد، به همین دلیل از اولین قیمت‌های رسمی سال‌جاری برای مقایسه قیمت‌ها استفاده شده است.

محاسبات تایید می‌کنند که سال 97 برای خانوارهای کشور، از نظر تهیه کالاهای خوراکی، سال سختی بوده است؛ چراکه 68 درصد از اقلام پرمصرف خانوارها، رشد قیمتی بیش از 40 درصد را از ابتدای سال‌جاری ثبت کرده‌اند.

ماست پاستوریزه، پنیر پاستوریزه، تخم‌مرغ، گوجه‌فرنگی، گوشت مرغ، گوشت گوساله و روغن مایع از جمله این کالاها محسوب می‌شوند. از بین 22 کالا، تنها 4 کالا،  رشد  قیمتی کمتر از 20 درصد ثبت کرده‌اند. تمام اینها ثابت می‌کند که خانوارها در 9 ماه ابتدایی سال‌جاری، در تامین کالاهای خوراکی، سال پرهزینه‌ای را سپری کرده‌اند.

 

 تغییرات قیمتی در دهه 90

تغییرات قیمتی کالاهای خوراکی در سال 97، شدیدتر از حداقل دو یا سه سال گذشته بوده است. اما مقایسه تغییرات قیمت کالاهای پرمصرف خوراکی در سه فصل ابتدایی سال‌های دهه 90، نیاز به بررسی آمارهای بانک مرکزی دارد و در این مورد نمی‌توان تنها به حافظه اعتماد کرد. برای این مقایسه تغییرات قیمت شیر پاستوریزه، تخم مرغ،  برنج  داخله درجه 2، نخود، نارنگی، سیب‌زمینی، گوشت گاو و گوساله، گوشت مرغ، قند، چای و روغن مایع رصد شده است.

برای این مقایسه، داده‌ها از اولین گزارش بانک مرکزی از خرده‌فروشی مواد خوراکی در هر سال و نزدیک‌ترین گزارش منتشرشده به انتهای پاییز هر سال، استخراج شده است. محاسبات انجام شده نشان‌دهنده این است که سال‌جاری، گران‌ترین سال خوراکی‌ها در دهه 90 بوده است. از بین 11 کالای بررسی شده، در مورد 6 کالا، بیشترین رشد قیمتی در سال‌جاری رخ داده است. (جدول2) چنین تمرکزی در هیچ سالی وجود نداشته است.

 

تغییرات سفره

اگر سبد خوراکی و آشامیدنی خوراکی‌ها را همچون گزارش بودجه خانوار بانک مرکزی در نظر بگیریم، بر این اساس باید 3/ 9 درصد از سبد را به برنج، 6/ 13 درصد به گوشت دام، 8/ 6 درصد گوشت پرندگان، 5/ 2 درصد شیر، 6/ 7 درصد فرآورده‌های شیر، 5/ 2 درصد تخم مرغ، 1/ 2 درصد روغن، 8/ 17 درصد میوه‌‌های تازه، 5/ 11 درصد سبزی‌های تازه، 1/ 2 درصد حبوب و 2 درصد را به قندوشکر و چای اختصاص داد. باقی سبد هزینه‌ای نیز به خوراکی‌های دیگری تعلق می‌گیرد که در گزارش‌های خرده فروشی بانک مرکزی منعکس نمی‌شوند.

 بر مبنای گزارش بودجه و خانوار بانک مرکزی از سال گذشته، خانوارهای کشور به طور متوسط در سال، 9 میلیون و 913 هزار تومان را صرف تهیه خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها کرده‌اند. یعنی به‌طور ماهانه، حدود 826 هزار تومان از هزینه‌های خانوارها، متعلق به خوراکی و آشامیدنی بوده است.

البته این داده‌ها مربوط به سال گذشته است و قطعا در سال‌جاری، هزینه خوراکی‌ها برای خانوارها دچار تغییر شده است. اما برای اندازه سفره خانوارها، با ساده‌سازی می‌توان فرض کرد که کارمندان و کارگران به میزان افزایش حقوق، هزینه خوراکی و آشامیدنی را نیز افزایش داده‌اند. در سال‌جاری متوسط افزایش  حقوق  10 درصد بوده است و از این رو، می‌توان فرض کرد که خانوارها به‌طور میانگین، 10 درصد بیشتر از پارسال (یعنی 908 هزار تومان) برای خوراکی‌ها  بودجه  در نظر گرفته‌اند. اما با این 908 هزار تومان در فروردین‌ماه چه کالاهایی را می‌توانستند خریداری کنند و در انتهای آذر، چه مقدار از سفره آنها از دست رفته است؟

هر کالای خوراکی اصلی، سهمی از سبد هزینه‌ای خانوارها دارد، با توجه به سهم هر کالای خوراکی از کل هزینه‌های خوراکی، میزان پولی که خانوار می‌توانسته برای تهیه یک گروه خوراکی در نظرگیرد، به‌دست می‌آید.

در مرحله بعدی با تقسیم این  پول  بر قیمت واحد آن کالا در بازار، حجم قابل خرید کالای مورد نظر حاصل می‌شود. محاسبات نشان می‌دهند که سفره خانوار از تمامی گروه‌های خوراکی خلوت‌تر شده است/. اقتصادنیوز


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

آخرین اخبار

تراکنش های بانک ملی امروز از 64 میلیون گذشت

تامین اعتبار تولید 974 دستگاه لکوموتیو و واگن قطار

آخرین مرحله تسویه اوراق بهادار اسلامی سال 97

اقتصاد سالم زیر چتر ابزارهای مالی اسلامی بازار سرمایه

تعادل بازار ارز با تدابیر بانک مرکزی

همراهی کانون کارگزاران با اقدامات ارکان بازار سرمایه

اعلام جزییات بسته تسهیل واردات مواد اولیه

انتشار اوراق سلف موازی استاندارد برق

پرداخت سود سهام عدالت کارمندان و بازنشستگان به سال آینده موکول شد

اعلام آمادگی نظام بانکی برای کمک به ساخت و تجهیز مدارس

عوارض 4 آزادراه الکترونیکی شد

افزایش حداقل مبلغ صدور کارت هدیه

بارگذاری پول نو در دستگاه‌های خودپرداز آغاز شد

نگاهی به عملکرد دو ساله نظام بانکی در واگذاری اموال مازاد

گزارش بانک مرکزی از روند ادغام بانک‌های نیروهای مسلح

معافیت بیمه‌ای کارفرمایانی که زنان سرپرست خانوار را جذب کنند

نقطه تلاقی تکنولوژی و بانکداری در بانک ملی

اولین پروانه کارگزاری رسمی بیمه اتکایی اعطا شد

آخرین عرضه امسال نفت‌خام در بورس انرژی؛ 27 اسفند

بیمه تجارت نو مجوز سازمان بنادر را دریافت کرد

امکان شارژ کارت هدیه بانک ایران زمین

سهام بیمه معلم 270 تومان قیمت خورد

عضو جدید شورای عالی بورس منصوب شد

انتشار 1000 میلیاردتومان اوراق تامین مالی پروژه های پتروشیمی کشور

بخشنامه بانک مرکزی درباره استفاده نابینایان از خدمات بانکی

بدهی 165 هزار میلیارد تومانی بانک های خصوصی به بانک مرکزی

بلیت قطار گران نمی‌شود

ثبت ساز وکار ایرانی متناسب با اینستکس؛ بزودی

بانک ملی بیش از یک پنجم کارت های بانکی را در اختیار دارد

صادرات غیرنفتی ایران به 40 میلیارد دلار رسید

چابکسازی شبکه بانکی با واگذاری اموال مازاد بانک‌ها

فروش 70 درصد سهام بانک پارسیان در یک شرکت تابعه

وضعیت پرداختی‌ها و مطالبات سپرده‌گذاران 2 مؤسسه غیرمجاز

هر سهم" تنوین" 220 تومان کشف قیمت شد

تهاتر 30 هزار میلیارد تومان از بدهی دولت به بانک‌ها

صندوق فین تک با سرمایه اولیه 10 میلیون دلار تاسیس شد

حذف حداکثری کاغذ در بانک ملی

ثبت کدرهگیری چک‌های برگشتی به سرعت اجرایی خواهد شد

اعتبار پرداخت اصل و سود انواع اوراق بهادار تامین شد

بیمه معلم در آستانه عرضه سهام، معارفه شد

اقلام اساسی مشمول طرح کنترل قیمت اعلام شد

سقف کارت به کارت در اپلیکیشن‌های موبایلی یک میلیون تومان شد

بانک ایران زمین پیشرو در تحول دیجیتالی

افزایش 30 درصدی سرمایه ایران کیش درمجمع تصویب شد

پرداخت آنلاین عوارض آزادراه‌ها با اپلیکیشن "کیپاد"

کمک معاملات آپشن زعفران بورس کالا به تولیدکنندگان

ارز 4200 تومانی به نتیجه نرسید

عرضه اولیه 5 درصدی سهام بیمه معلم در فرابورس

فاینکس 2019 ؛ اولین گردهمایی ویژه اقتصادی سال 98

ابزارها، کلید کنترل ریسک سرمایه گذاری